Διαχείριση κωδικών

Όλοι πια γνωρίζουν ότι οι κωδικοί πρέπει τουλάχιστον να:

  • έχουν μεγάλο μήκος
  • μην είναι προβλέψιμοι
  • περιέχουν διάφορα είδη χαρακτήρων (πεζά, κεφαλαία, αριθμούς,…)
  • αλλάζουν τακτικά
  • χρησιμοποιούνται μόνο σε ένα λογαριασμό χρήστη

Δυστυχώς, τουλάχιστον μέχρι επιτέλους να βγουν στην αγορά τα εμφυτεύματα μνήμης, είναι αδύνατο για τον μέσο χρήστη να εφαρμόζει τους παραπάνω κανόνες. Πολλοί από εμάς, δυσκολεύονται να θυμούνται ακόμα και όλα τα ονόματα χρήστη (username), που είναι πιο απλά από τον κωδικό. Οπότε συνήθως καταλήγουμε να έχουμε 1-2 κωδικούς μέτριας ασφάλειας, οι οποίοι δεν αλλάζουν ποτέ. Η μόνη λύση με την παρούσα τεχνολογία είναι οι εφαρμογές διαχείρισης κωδικών (password manager). Αυτά τα προγράμματα αποθηκεύουν τους κωδικούς ώστε να μην απαιτείται απομνημόνευση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι παράγουν ισχυρούς τυχαίους κωδικούς οι οποίοι ανεβάζουν ψηλά το επίπεδο της ασφάλειας. Αποφάσισα λοιπόν να σταματήσω να αναβάλω την όλη διαδικασία και άρχισα να ψάχνω μια τέτοια εφαρμογή έχοντας 3 βασικές απαιτήσεις. Να είναι ανοιχτού κώδικα για περισσότερη ασφάλεια, να μπορεί να μεταφερθεί σε ένα usb flash και να λειτουργεί τουλάχιστον σε windows και linux. Τελικά κατέληξα στην KeePassX.

KeePassX generator

Τη δοκίμασα και στα 2 λειτουργικά και παίζει μια χαρά. Έτσι, άλλαξα όλους τους κωδικούς μου με τυχαία παραγόμενους από την εφαρμογή και φυσικά ασφάλισα τη βάση με όσο πιο δυνατό κωδικό μπορούσα.

Σκεφτείτε το σαν λύση, αλλά σας προειδοποιώ. Μου έφυγε το άγχος των εύκολων κωδικών που αλλάζουν σπάνια, αλλά τώρα φοβάμαι ότι αν πάθουν κάτι τα αντίγραφα ασφαλείας της βάσης ή κάποιος βρει τον κωδικό της, την πάτησα. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: